Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

E78

hu

Zsolnay táncházak

Táncházak a Zsolnay Negyedben

A Csoóri Sándor Program által kiírt nyertes pályázat (CSSP-TANCHAZ-2022-0047) keretében valósulhatott meg az immár tizenhárom évre visszatekintő Zsolnay-táncházak programsorozat, melynek célja, hogy a népzenei hagyományokat megőrizve kiszolgáljuk a népzenét, néptáncot szerető közönség igényeit.


A 2021/22-es évadban a programsorozatból kilenc táncházat valósítottunk meg, ezek közül hat horvát és három moldvai táncház került megrendezésre.

2022-2023-as évad

2022.10.28. Horvát táncház
2022.11.10. Moldvai táncház
2022.11.25. Katalin napi Horvát táncház
2023.02.09. Moldvai táncház
2023.02.24. Farsangi horvát táncház fánkkal
2023.03.31. Horvát táncház
2023.04.13. Moldvai táncház
2023.04.28. Horvát táncház
2023.06.02. Évadzáró horvát táncház borkóstolóval

2021-2022-es évad

2021. szeptember 9. Juhos táncház

2021. szeptember 24. Vizin táncház

2021. október 14. Keptár trió táncháza

2021. október 29. Vizin táncház

2021. november 11. Bergics Andris és barátai 

2021. november 26. Vizin táncház

2022. február 4. Vizin táncház

2022. február 10. Bergics Andris és barátai

2022. március 10. Bergics Andris és barátai

2022. március 25. Vizin táncház

2022. április 14. Bergics Andris és barátai

2022. április 29. Vizin táncház

2022. május 27. Vizin táncház

 

Bergics Andris és barátai

Bergics Andris másfél évtizede foglalkozik moldvai muzsikával, ez idő alatt többször járt Moldvában is, ahol első kézből tanulhatott olyan mesterektől, mint Mandache Aurél, Chiriac György, vagy Kovács Miklós. A PásztorHóra zenészeként számtalan koncertet és táncházat tartott Magyarországon és külföldön egyaránt. Ezúttal a budapesti moldvai szcéna ismert és megbecsült zenészeivel muzsikálnak fergeteges hangulatú táncházat. A moldvai táncok főleg körtáncok, melyekhez kezdőktől haladó táncosokig bárki csatlakozhat.

bergics

 

 

Vizin

A nagy múltú Vizin Zenekar már egy évtizede állandó fellépője az E78 táncházainak; délszláv muzsikára mulathat az, aki minden hónap hónap utolsó péntekén ellátogat a Zsolnay Negyedbe.

A zenét Zsivkovics Mira, Sándor Márk, Tenzlinger Kristóf, Balogh Máté, Maczkó Gergő, Jeránt Márk, Horváth Márton, Kedves Róbert és Vizvári Zoltán szolgáltatják.

A táncok megtanulásában Vélin Veszna segít.

vizin_hegedu

2021 nyár

2021. június 24. Juhos Együttes

2021. július 8. Tokos Zenekar

2021. július 21. Tárkány művek

2021. május 27. Zagyva Banda

2021. augusztus 5. Somogy táncház

 

zagyvabanda-min

Zagyva Banda

A Zagyva Banda a hazai fiatal muzsikusgeneráció meghatározó zenekara. Tagjai olyan barátok és zenésztársak, akik az elmúlt másfél évtizedes közös muzsikálásuk során egységes és egyedi hangzásvilággal megjelenő, igazi előadókká váltak. Erejük szakmai alázatukból, fiatalos lendületükből és újszerű, friss zenei gondolkodásmódjukból ered. Emellett rendületlenül hisznek a népi kultúra közösségformáló és közösségmegtartó erejében.

A zenekar tagjai:

Boda Gellért – hegedű
Szabó András – brácsa
Boda Márton – nagybőgő
Tóth Sebestyén – cimbalom
Kádár Ignác – harmonika, ének

 

 

juhos_egyuttes

Juhos Együttes

A Juhos Együttes a 2006-ban alakult, a tagok többsége a Somogy Táncegyüttesben táncolva kezdett ismerkedni a népzenével. Az elmúlt 15 évben gyűjtésekből, archív felvételekből és a magyarországi moldvai népzenészek jeles alakjaitól tanulva igyekeztek elmélyülni a moldvai népzene és néptánc hagyományaiban. Rendszeres táncházat alapítottak Kaposváron, és rengeteget jártak Dél-Dunántúlon és tágabb Magyarországon zenélni, pár éve pedig ők képviselték Magyarországot egy Izsevszkben tartott finn-ugor találkozón.

 

 

tokos_zenekar

Tokos Zenekar

A Fölszállott a páva tehetségkutató műsor révén Kárpát-medence-szerte ismertté vált Tokos zenekar az erdélyi zenés mulatságok közkedvelt fellépője. A fiúk a magyar népzene széles körű ismertetését missziójuknak tartják.

A Tokos zenakar 2011-ben alakult, 2012 nyarán pedig már az Erdélyben hagyományos nyári népzene- és néptánctáborokban mutatkoztak be Válaszúton, illetve Kalotaszentkirályon, ahol a fiúk zenét oktattak, vagy éppen a táncházban húzták a talpalávalót. Négy éve döntött úgy a csapat, hogy a Duna Tv Fölszállott a páva című műsorában is megcsillogtatja tehetségét.

 

tarkanymuvek

Tárkány művek

A Tárkány Műveket a cimbalmos, zeneszerző Tárkány-Kovács Bálint alapította 2008-ban. Hangzásuk alapja tradicionális népzenei dalokból merít. Saját szövegeik aktualizálják a régi nótákat, máshol a modern hangzáshoz társított régies népdalszövegek helyezik egymást kölcsönösen új kontextusba. Zenéjük egyedi hangzásvilága a cimbalom, a szaxofon, a brácsa, a fuvola, a gardon, a klarinét és a bőgő együttesében, valamint az énekesnő hangjában rejlik.

2019-2020-as évad

2019. október 10. PásztorHóra
2019. október 25. Vizin
2019. november 29. Vizin
2019. december 12. PásztorHóra 2020. január 9. Somogy
2020. január 31. Vizin
2020. február 13. PásztorHóra
2020. február 28. Vizin
2020. március 12. Sárarany 2020. szeptember 10. PásztorHóra
2020. szeptember 25. Vizin - Elmaradt
2020. október 8. Somogy - Elmaradt
2020. október 30. Vizin - Elmaradt
2020. november 12. Keptár Trió - Elmaradt
2020. november 27. Vizin - Elmaradt

 

somogyzenekar

 

Somogy zenekar

A zenekar tagjai a hetvenes-nyolcvanas években kerültek kapcsolatba a népi kultúra tánc-és zenei vonalával. Országos tendencia volt akkoriban, hogy a tánckarok zenei kíséretét ellátó népzenészekből, zenekarokból – a táncegyüttesek számához képest – keveset lehetett találni. Többnyire országos táborokban lehetett elsajátítani az alapokat. Ilyen volt a zenekar tagjainak életében a somogyi Dudaiskola, ahol Olsvai Imre zeneelméleti, valamint a hangszeres előadók gyakorlati oktatása nagymértékben meghatározta zenei jövőjüket.

 

Tagok
Boldizsár Imre, Csikvár Gábor, György-Horváth László, Husi Gyula, Felde Rebeka, Oberhofer Csenger

Tánctanító: Turi Endre

 

Hangszerek melyeket megszólaltatnak: hegedű, kürtöshegedű, brácsa, nagybőgő, kecskeduda, citera, tekerőlant, koboz, doromb, tamburica, tamburabrácsa, ütőgardon, tapan, különböző pásztorfurulyák és egyéb hangkeltő eszközök.

 

A zenekar profiljába tartozik a néptánc együttesek zenei kísérete, táncházak, koncertek, hangszerbemutatók és ismeretterjesztő előadások tartása.

 

A zenekar nemcsak Somogy megye zenei hagyományait, de a Kárpát-medence autentikus táncait (széki, mezőségi, moldvai, vajdaszentiványi, szilágysági) is magas színvonalon tolmácsolja.

sararany

 

Sárarany zenekar

A zenekar története a vadregényes vizeiről híres Szigetközből indult. Innen vitte Ritát, Mártont, majd Áront is a Duna Szentendrén át kanyarogva Vác felé, hogy ott a konzis évek alatt Zsófival és Ábellel kiegészülve zenekarrá mossa össze (anno 2010) az egy húron pendülő fiatalokat. A vonós szekció tagjai azóta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pallérozódnak vagy éppen már el is végezték tanulmányaikat.

 

A szigetközi aranyász ősök "a tisztítatlan sárarany kedvéért messze földeket bejártak". Ezt a mentalitást követve a zenekar tagjai is elszántan foglalkoznak olyan zenei anyagokkal, melyek kutatást, utánajárást igényelnek. Örömöt lelnek a töredékekben, emlékekben ránk maradt zenei hagyomány rekonstruálásában, felélesztésében, s tisztogatják addig amíg ez nagyobb körben is megcsillanhat. Ilyen a szigetközi és a bukovinai vonós népzenéért való munkálkodásuk is, melynek egyik gyümölcseként 2017 decemberétől egy hiánypótló bukovinai lemez hallható a bandától.

 

Az érdeklődőknek szerencsére nem kell a “műhelybe” utánuk menni, hiszen a Sárarany egész évben teljes életnagyságban szerepel táncházakban, koncerteken, táncos műsorokon, fesztiválokon. Ilyenkor a megszólaló húrok számát gyakran van szerencséjük kiváló vendég cimbalmosok segítségével megsokszorozni.

 

Koncertjeik jellemzően tematikusak, a koncepció nem pusztán zenei. A nagysikerű "Egy a madár a hangjával" c. előadásukon a 19. század világát hozták közelebb korabeli költők múlt századbéli népzenei gyűjtésekből ismert folklorizálódott verseivel, korhű verbunkoszenével fűszerezve. Legújabb műsorukban pedig a bukovinai székelység táncéletének kísérőzenéit veszik sorra.

 

Tagok:

Dénes Ábel, Radák Márton, Sárközi Áron, Takács Rita, Solymosi Vince, Sárközi – Linder Zsófia

Tánctanítók: Fekete Etelka, Radák János

keptartrio

 

Keptár Trió

A Keptár-tiróban három pécsi jóbarát muzsikál, akiket a moldvai tánczene szeretete hozott össze. A zenekar a moldvai csángók által viselt, díszesen kivarrt irhamellényről kapta a nevét. 2017 óta muzsikálnak aktívan Pécsett és a környékbeli falvakban, kis közösségeknek. Az adatközlőktől tanult autentikus dallamokat a tájegységre jellemző hangszereken (furulya, koboz, dob) szólaltatják meg. Büszkék arra, hogy táncházaikban családias légkörben, több generáció is jelen van, jól érzi magát. A jókedv és az izomláz garantált!

 

Tagok

Kőhidi Máté (furulya), Bükösdi Gábor (koboz), Pintér Márk (dob).

Tánctanár: Kőhidi Sebestyén

2018-2019-es évad

 

Vizin táncház

A Vizin táncház több, mint 20 éve működik. A kezdetekben az akkor alakult Vizin zenekar hozta létre és működtette. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Vizin táncház egész generációk táncház "kultúráját" határozta meg Pécsett. Közben persze a zenekar is változott, immár a harmadik zenekari generáció húzza a talpalávalót és remélhetőleg ez a folyamat nem zárul le. A táncháznak természetesen van egy törzsközönsége, mégis egyre nagyobb figyelmet fordítunk újabb táncosok, zenekedvelők bevonására a táncházainkba. Ezt a munkát szeretnénk folytatni vendég zenészek, tánctanítók segítségével. Az ünnepi táncházaink nagyon népszerűek, ezekre mindenképp még nagyobb figyelmet fordítanánk.

Tagok:
Vizvári Zoltán - prímtambura
Horváth Márton Sebestyén - nagybőgő
Jeránt Márk - cselló
Maczkó Gergő - kontra
Tenzlinger Kristóf - basszprím tambura
Balogh Máté - basszprím tambura
Borbás Ádám - basszprím tambura
Sándor Márk - basszprím tambura
Zsivkovics Míra - hegedű

vizintörp

 

Moldvai táncház a Pásztorhóra zenekarral

A Pásztorhóra zenekar moldvai táncháza 2006-tól működik. A Zsolnay Kulturális Negyedben természetesen előtte is volt magyar és moldvai táncház is, ám évek alatt sem sikerült kialakítanunk egy 40-50 fős közösséget, akiknek fontos lenne a táncház. Talán a kínálat volt túl széles, talán a zenekarok, tanítók nem voltak elég karizmatikusak, mindenesetre úgy éreztük, hogy valamit változtatnunk kellene! Új zenekart találtunk, új kínálatot és új arculatot alakítottunk ki...
2006-tól a részben pécsi kötődésű fiatal és remek zenészekből álló Pásztorhóra zenekar tartja a táncházat. A táncház elmúlt két éve alatt szisztematikusan építkezésbe kezdtünk. Moldvai zenét és táncokat, kör és sortáncokat egyaránt játszunk és tanítunk a táncházban. Megjelent a népdaltanítás és a közvetlen, bensőséges kapcsolat a közönséggel.
Első körben a középiskolás korosztályt szerettük volna megnyerni a táncháznak, és ezt sikerült is megtennünk. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy fiatal (középiskolás) népzenészek járnak rendszeresen gyakorolni is a táncházba. Rendszeres, hogy néhány dal erejéig beszállnak a zenekarba és egyre gyakoribb, hogy saját blokkot is játszanak a táncházban. Ugyanígy fontosnak tartjuk, hogy legalább fele részben felnőttek, nem egyszer családok látogatják a rendezvényt. A folyamatosan érkező új érdeklődőknek szinte minden alkalommal tánctanítással, alaplépésekkel kezdjük a táncházat.

 

A zenekar tagjai
Bergics Andris - hegedű, duda, kaval
Újházi Ádám - hegedű, doromb
Szlama Laci - koboz, kaval
Egervári Mátyás - cimbalom, duda
Okos Gergely - dob

 

pasztorhora-4e3f

Két fontos feladatot tűztünk magunk elé a táncházakkal kapcsolatban:

 

  • Az egyik feladat a meglévő közösség megtartásának megerősítése. Ennek egyik fontos eszköze a jeles alkalmakhoz kötődő különleges táncházak fejlesztése lehet.
  • A másik feladat a közösség bővítése, a középiskolások és egyetemisták további megszólítása! Ebben sok lehetőséget látunk. Ehhez szeretnénk a kommunikációt, promóciót erősíteni és szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni a személyes megszólításra, kapcsolatokra.

2018-2019-es évad


2018. október 11. Pásztorhóra zenekar
2018. október 26. Vizin zenekar
2018. november 8. Pásztorhóra zenekar
2018. november 30. Vizin zenekar
2018. december 6. Pásztorhóra zenekar
2018. december 28. Vizin zenekar

2019. január 25. Vizin zenekar
2019. február 14. Pásztorhóra zenekar
2019. február 22. Vizin zenekar
2019. március 14. Pásztorhóra zenekar
2019.március 29. Vizin zenekar
2019. április 11. Pásztorhóra zenekar
2019. május 9. Pásztorhóra zenekar
2019. május 31. Vizin zenekar

 

52584316-2375019842531771-2225110908382740480-o-cmscrop

 

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Csoóri Sándor Alapon keresztül támogatta.

csoori-web

Támogatók