E78

Kemence Galéria

Art Moments 2017

Az Art Moments Central European Visual Art Festival a különböző kortárs vizuális alkotások széles körű bemutatására, illetve azok egymás közti interakciójának megteremtésére törekszik.
Catwalk – Gombold újra!
Hé'77! irodalmi- és fotókiállítás

 Az AMS minden évben egyre nagyobb teret ad annak, hogy a vizuális művészet nemzetközi irányzatait is bemutassa Magyarországon; továbbá, hogy hosszú távon a magyar alkotásoknak is nemzetközi platformot teremtsen. Az AMS hisz abban, hogy országunk gazdag művészeti értékekben. Igyekszik testközelbe hozni a jelenre leginkább reflektáló és a ma kérdéseivel foglalkozó alkotásokat, hogy kiemelje azokat a megszokott múzeumi környezetből. Az AMS a művészetet közterekre és meglepő kiállítási környezetbe emelve igyekszik a látogatókat újabb értelmezési lehetőségekre és kérdések megfogalmazására sarkallni.

A Catwalk – A Gombold újra! története képekben című fotókiállítás. A Design Terminál az elmúlt hét évben azzal a céllal hirdette meg a Gombold újra! Közép-Európa regionális öltözékkollekciótervezési pályázatot, hogy lehetőséget biztosítson a piacra lépés előtt álló fiatal, kreatívipari vállalkozók első bemutatkozására, új példaképeket állítson, valamint betekintést engedjen a befektetők számára a legújabb generációk tehetségeinek világába. A pályázatok során a közép-európai régió azon fiatal divattervezőit keresi, akik kiemelkedő tervezői és vállalkozói képességekkel rendelkeznek, és a pályázat díjainak köszönhetően elindulhatnak a piacra lépés útján. Hogy miért? Mert a közép-európai régióban rejlő kreatív szellemi értékeknek nemzetközi szinten is van létjogosultsága. A pályázat történetét, szereplőit és fókuszának alakulását, valamint a nyertes kollekciókat és divatbemutatóikat felvázoló kiállítás három hétig látogatható.


A Hé'77!  irodalmi- és fotókiállítás. Az irodalom és újságírás összefonódásának a XIX-XX. században komoly hagyományai voltak Magyarországon. A már saját korukban is ismert és elismert íróink, költőink – például Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Gárdonyi Géza, Ady Endre vagy Juhász Gyula – irodalmi tevékenységük mellett publicisztikával is foglalkoztak. Nap mint nap jelentek meg a mindennapi élet eseményeiről tudósító vagy éppen véleményt formáló írásaik a kor napilapjaiban.

A Hybridart Space-ben rendezett Hé’77! kiállítás ezt a hagyományt szeretné megidézni. Hiszünk abban, hogy a mindenkori kortárs művészet az egyik legizgalmasabb lenyomatát adja saját korának társadalmi viszonyairól. Programunkkal csavarunk egyet ezen a feltevésen. Megnézzük, hogy negyven évvel ezelőtti felvételeket miként értelmeznek ma népszerű fiatal költők, írók. Milyen kontextusba helyeznek, hogy verselnek meg vagy formálnak publicisztikává olyan képeket, amelyek jóval születésük előtt készültek és egy olyan világot idéznek fel, amit ők csak az idősebb generációk elbeszéléseiből, régi fényképekről, filmekről ismerhetnek. A projektbe felkért öt fiatal író és költő – Falvai Mátyás, Hevesi Judit, Kemény Zsófi, Simon Márton és Zilahi Anna hét-hét véletlenszerűen sorsolt, a Fortepan.hu oldalról kiválasztott fényképet kap, amiből aztán saját történetet költenek. A kiállításon a kiválasztott képek és a hozzájuk írt történek mellett, más, az adott időszakban készült fotók és valós tények, hírek is megjelennek, kontextusba helyezve és kontrasztba is állítva a tényleges és az elképzelt múltat, az objektív és a szubjektív valóságot. A kiállítás november 23-tól látogatható.

Az Art Moments online lapozgatható programfüzete 


Szervező: Hybrid Art Kft; AMS Art Consulting Kft; ZsÖK NKft.

 

NYITVATARTÁSI REND

Az E78 – Kemence Galéria az E78 épület nyitvatartási rendjéhez igazodva látogatható: hétfő–péntek 10.00–18.00 Hétvégén és ünnepnapokon az E78 kizárólag rendezvények alkalmával, illetve 18.00 után az esti rendezvények végéig tart nyitva. Az E78 rendezvényeiről személyesen Infopontjainkon, vagy az E78 weboldalán és Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.