E78

Koncertterem

hiperkarma & Margaret Island

Dupla lemezbemutató koncert
20.00 kapunyitás
20.30–21.45 Margaret Island
22.00–23.15 hiperkarma

A hiperkarma kétségtelenül korunk egyik legmeghatározóbb alternatív zenekara, amely egyrészt versként is értelmezhető szövegeinek, másrészt folyamatos megújulásra való képességének köszönheti sikerét.
A Bérczesi Robi vezette zenekar több mint 17 éve működik, és ez idő alatt rengeteg magaslaton és hullámvölgyön, több tagcserén is átesett az eredeti felállás. A formációt elsősorban szövegcentrikussága teszi egyedülállóvá a hazai zenei palettán: Robi dalai nyíltan mesélnek a legbensőbb szorongásainkról, az élet legsürgetőbb kérdéseiről, és a saját démonjaink előli menekülésről.

Első lemezük, a hiperkarma 2000-ben debütált, és többször is az évtized egyik legfontosabb zenei anyagaként hivatkoztak rá, majd három évvel később megjelent az amondó, ami ha lehetséges, elődje sikerét is felülmúlta. Utóbbi után több mint tíz éves szünet következett a hiperkarma életében a frontember nem titkolt drogproblémái miatt; a zenekar dalaiban egyértelműen lekövethető Robi elvonulása és leépülése, és egyben a folyamat is, ahogy aztán újra megtalálta a hangját.
A kihagyást követően a banda 2014-ben jelentette meg harmadik nagylemezét konyharegény címmel, majd két év elteltével a délibáb címűt, amely több szempontból is fordulópontnak tekinthető a hiperkarma hangvételében.
A lemez címadó dalát a 2017-es Fonogram – Az év alternatív lemeze vagy felvétele, és a Petőfi Zenei díj – Az év dala kategóriájában is jelölték.


 

A Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította Margaret Island az egyik legsikeresebb pályakezdő zenekar a hazai könnyűzenei palettán. Mindössze három éves fennállásukat követően születésnapjukat Budapest legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a Budapest Parkban ünnepelték négyezernél több rajongóval együtt.A fiatal csapat népszerűsége töretlenül ível felfelé: Eső című daluk 2016-os berobbanását követően mára a legnagyobb hazai fesztiváloknak (VOLT, Sziget, Strand, SZIN, Művészetek Völgye, Campus stb.), vidéki kluboknak és rádiós toplistáknak is állandó színfoltjává váltak. Az elmúlt évek igen mozgalmasak voltak a zenekar életében: Egyszer volt című aranylemezüket követően kiadták második albumukat Bakancslista címmel, többször zenéltek külföldön (Párizs, Málta, Erdély), JumoDaddy-vel és Felcser Mátéval közreműködésben ők írták az EFOTT himnuszt, Veled minden című daluk heteken át vezette a Petőfi Rádió toplistáját. A számos díjjal kitüntetett csapat a siker ellenére máig az őszinte örömzenélésben hisz.

A zenekar állandó közreműködői:
Verók Tamás – gitár
Koltay Kurszán – zongora
Gerendás Dániel – dob


Szervező: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.