E78

Koncertterem

Lovász Irén – Groove & Voice trio: Hangtájkép

Sajátos világzene ez, ami az archaikus magyar népdal spirituális-segítő erejére épül
Közreműködik Horváth Kornél és Mizsei Zoltán

Nemcsak természetes, meditatív, varázslatos és női hanggal elbűvölő,hanem az ősi tűz lobbanása, ropogása és a férfierő robbanása, lendülete is jellemzi – csakúgy, mint a külső és belső természet hangjait.
Három kiváló szólista egyéniség kreatív, energikus zenei jelenlétének és három különböző zenei világ fúziójának lehetünk tanúi.

Lovász Irén Gyógyító Hangok címmel lemezsorozatot indított el 2006-ban, mely az emberi hang és magyar népdal gyógyító, segítő szerepét hangsúlyozza. A sorozat eddig megjelent részei: Égi hang (Sacred Voice), Belső Hang(Inner Voice). Következik a Női hang (Female Voice) és a Gyógyító Hang(Healing Voice).

A mostani felállás elnevezése – Groove & Voice – erre utal, és ehhez a sorozathoz kapcsolódik.

„Ez a zene a Belső hang lemez sajátos, újszerű újragondolása. A Hangtájkép is egy külső- belső utazás, a külsőbelső természet tájain. A négy természeti őselem bennünk rejlő energiáit nemcsak felszínre hozzuk a zene, a harmónia természetes eszközeivel, hanem az érzékelhető világ érzékiségének teljességével igyekszünk befogadni a mindenség számunkra befogadható gazdagságát. Az emberről elmélkedünk a teremtett világban, s az emberi természetet fürkésszük a természeti környezetben. A költészetté érett, kőbe vésett szavak sajátos erejű üzenetként szólítottak meg egy különös élethelyzetben egy forrásnál, egy kútfőnél, és azonnal dallammá formálódtak bennem.
Igy kerültek Weöres Sándor sorai erre a lemezre. Posztmodern világunk sajátos eklektikusságát mutatja, hogy a külső-belső természet végtelen gazdagságát a női-férfi hanggal és az akusztikus hangszerekkel együtt csak az új elektronikus hangszerek, a wave-drum és a szintetizátor alkalmazásával tudjuk megközelíteni: üzenetünk a kor falára.”
(Lovász Irén)


Lovász Irén (ének) a mértékadó, sokoldalú énekesnő a magyar népzenei, világzenei élvonal világszerte ismert képviselője. Nemzetközi és hazai elismerések, így a Népművészet Ifjú mestere, az Év Legjobb Énekesnője, eMeRTon Díj, a Magyar Művészetért Díj, a Bartók Béla Díj birtokosa, és a nagy presztizsű Német Zenekritikusok Díjának első magyar kitüntetettje a Folkzene kategóriában. Csodás helyszínek fellépője a Művészetek Palotájától a Brüsszeli Katedrálison át a londoni Covent Gardenig. A néprajztudomány kandidátusa, egyetemi docens, zene-és vallásantropológiával valamint hangterápiával is foglalkozik.

Horváth Kornél (ütőhangszerek, fuvola) a világ egyik legeredetibb ütőhangszereseként tartják számon. Fuvolistaként kezdte zenei pályáját. Sokszínű zenei elemet ötvözve teremtette meg a csak rá jellemző egyedi stílust és hangzást. Fellépett hazájának vezető rock, pop és jazz előadóival, és számos jelentős nemzetközi jazz nagysággal, mint Tommy Campbell, Al Di Meola és Stoyan Yankoulov, Alegre Correa, Randy Brecker, David Friedman, Tony Lakatos. Magyarországon 2008-ban megkapta a legmagasabb állami kitűntetést, a Kossuth-díjat. A brit Rhythm Magazin versenyén ő volt a világ legjobb ütőhangszerese 2016-ban.

Mizsei Zoltán (billentyűs hangszerek, ének) DLA, az egyházzene és a reneszánsz zene egyetemi oktatója, énekes,zeneszerző, karvezető, régizenei, világzenei, alternatív zenei formációk tagja.Szervező: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.