E78

Koncertterem

Felvidék csillaga – Saróka Liliána koncertje

Saróka Liliána a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak meghívására érkezik városunkba, hogy elvarázsolja közönségét zenéjével. A koncertből származó bevételt a művésznő és a szervezők a hátrányos helyzetű vajdasági és horvátországi magyar iskolakezdők évkezdési támogatására ajánlják fel.

Saróka Liliána a felvidéki Farnadon töltötte gyermekkorát kisebbségi magyar sorban, Szlovákiában. Már gyermekkorában rajongott a zene és a művészetek iránt. Énekelt, szavalt, táncolt magyar néptánccsoportban, valamint zongorázott, és kántorképzőben is tanult. Később több neves felvidéki versenynek volt eredményes résztvevője. Egy ilyen versenynek köszönhette azt is, hogy 2006 végén gitárt ragadott, és verseket kezdett el megzenésíteni a gitár akkordok tanulásával egy időben. Részt vett a Tompa Mihály szavalóverseny megzenésített versek kategóriájában, ahol országos harmadik helyezett lett 2008 tavaszán, 2009-ben második, 2010-ben ismét harmadik, míg 2011-ben a dobogó legfelső fokára állhatott.
A 2008 nyarán megszervezett SZMAZE (Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete) tehetségkutató verseny további ajtókat nyitott meg előtte, s egyre többen ismerhették meg zenéjét. A Kárpát-medence legkülönbözőbb helyein és fesztiváljain játszott már, nem csak egyedül, de korábbi zenekarával, a MoSaiC-kal is. Nagyon nagy megtiszteltetés érte azzal, hogy ő lehetett Révész Sándor felvidéki turnéjának vendége 2009 őszén.
Saját bevallása szerint a megzenésített versek műfajában forrt össze az, amit életében tanult s megtapasztalt, így próbálja zenéjével képviselni azokat az értékeket, amiket őseitől kapott. 
A versmegzenésítés és zeneszerzés mellett foglalkozik versírással, újságírással, érdekli a fényképészet és a képzőművészet is. A művészeteken túl fontos számára, hogy a határon túli magyar közösségért is tegyen valamit, ezért a Juhász Gyula Ifjúsági Klubban, a Gímesi Művelődési Táborban és szülőfaluja kulturális megmozdulásaiban igyekszik hasznosítani tudását. Jelenleg a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának hallgatója.

 

Szervező: Pécsi Fiatalok a Magyarságért Egyetemi Diákszövetség, ZsÖK NKft.