E78

Országosan is egyedülálló fényfestés a Zsolnay Fesztivál alatt

Országosan is egyedülálló fényfestés a Zsolnay Fesztivál alatt
2015 a Fény Nemzetközi Éve, s ehhez a tematikához igazodik a Zsolnay Fesztivál is. A szeptember első hétvégéjén zajló fesztiválon látványos vizuális megoldásokat, árnyékszínházat, fény- és hanginstallációkat, valamint minden eddiginél nagyobb léptékű fényfestést láthatnak a Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatók. A videóvetítés izgalmas hátteréről Hizsnyik Dénes megvalósítási koordinátor, a Kulturális Labor Szociális Szövetkezet művészettechnikusa mesélt.

Mivel készül a fényfestő csapat a Zsolnay Fesztivál idejére?

 

Több mint 5.000 négyzetméternyi felületen lesz vetítés, külső és belső falakon egyaránt. Az a célunk, hogy bármerre jár a látogató, mindig legyen fényfestés, így a hatalmas kinti tereket és az intimebb kis udvarokat, termeket is egyedi hangulatúvá varázsoljuk.

Hogyan zajlik a fényfestés?

Két típust különíthetünk el, az egyik az épületvetítés, amikor sík felületre állóképet vetítünk. A másik során videózsokék, azaz VJ-k végzik a vetítést, mozgóképeket, mixelt variációkat vetítenek élőben, aminek köszönhetően rögtön tudnak reagálni a közönségre, vissza tudják adni a zene ritmusát és tökéletesen hozzáillesztik a látványt a többi aktuális hatáshoz. Tehát improvizációról van szó, mely során helyspecifikus alkotások születnek pénteken és szombaton este nyolc órától.

Miként lehet elképzelni ezt, mi lesz konkrétan kivetítve?

Olyan lesz, mint a Zsolnay Negyed belső bőre; szeretnénk, ha minden látogató szeme megakadna rajta. Lesznek geometrikus formák, nonfiguratív alkotások, de akár magát a közönséget is a falra vetíthetjük különböző effektekkel ellátva.

Milyen eszközöket használtok ehhez?

Összesen 62 diavetítőt használunk, lesznek digitális keverők, ami már átvezet a live act lehetőségeibe. Különlegesség, hogy a Pirogránit udvaron öt nagyteljesítményű, 4.000 wattos vetítőt fogunk használni, ennek során több százezer lumen is megjelenhet a színpadnál, ilyen Magyarországon még nem volt sehol.

Az interaktivitás is szerepet kap?

Igen, egyrészt folyamatosan igazodunk a közönséghez, másrészt a http://www.zsolnayfesztival.hu/fenyorgona oldalon keresztül bárki élőben befolyásolhatja a fesztivál látványvilágát, ugyanis innen vezérelhető a kémények világítása.

A Zsolnay Kulturális Negyed egyedi helyszíne mellett milyen módon kapcsolódik a fényfestés a Zsolnay-örökséghez?

Zsolnay Vilmos észak-afrikai útjai során arabeszk motívumokat gyűjtött, amit hazaérve a kerámiafestésben alkalmaztak. Ennek egyfajta modern megfelelőjének tekinthető a fényfestés, kvázi tapéta volta miatt. Tervezzük, hogy eozin-színű diákat is használunk majd, ami ugyancsak a hely szellemiségéhez igazodik. Továbbá igyekeztünk a Zsolnay Negyed rezidenseit is bevonni az alkotásba. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán egy kurzus keretében térinstallációkat készítettek a hallgatók. Összesen hét vetítőcsapat dolgozik majd a fesztiválon, a Bóbita Bábszínház, a PTE Művészeti Kar, Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet, valamint a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék képviselői mellett a Kulturális Labor Szociális Szövetkezet, a Macrobit, DJ Zöld és a székesfehérvári Méhkasaula Diaprojekt csapata.

 

Halász Kinga