E78

Ady – „… függök ezen a zord élet-párkányon” – a Negyedben

Ady – „… függök ezen a zord élet-párkányon” – a Negyedben
A magyar kultúra napján, január 22-én egy különleges, ingyenes programra várjuk látogatóinkat a Zsolnay Kulturális Negyedbe. Megelevenedik országunk egyik legnagyobb költőjének szelleme Bogdán Zsolt Jászai-díjas erdélyi színész által. „Bogdán Zsolt egyszemélyes színháza a lehető legközelebb hozza hozzánk Ady Endrét, az embert, a legszerethetőbbet és a legelviselhetetlenebbet”.

A fenti gondolatot Visky András író, dramaturg, a kolozsvári színház művészeti vezetője fogalmazta meg az izgalmas produkció kapcsán, előrevetítve, hogy egy ízig-vérig „életszagú” előadást láthatunk. Egy biztos: a színpadon zseni fog állni, ráadásul kétszeresen is: zseni, aki megelevenedik és zseni, aki megeleveníti.

Hogy mire számíthatunk? „A Nyugat költőjének semmivel össze nem téveszthető sorai, jellegzetes stílusa, iróniával vegyes panaszai, valamint Bogdán karakteres orgánuma, tiszta értelmezése és átütő energiája teremti meg azt a hangulatot, melybe a néző kényelmesen belefeledkezhet, s melytől egyszer csak megjelenik az egyszerű térben a pesti szerkesztőségek, a váradi kávézók és a párizsi szűk utcák világa, egyszóval az az Ady-univerzum, melyről mindannyiunknak lehet valamiféle fogalma." /Amit látni kell - Lovassy Cseh Tamás, Helikon, 2014. április 25./


Bogdán Zsolt a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezető művésze. Szatmárnémetiben kezdte művészi pályáját. A Szamostól elindulva eljutott a legnagyobbakig. A művészet óceánjának tarajos hullámain egyensúlyozva mutatta meg nézőinek Dsidát, Claudiust, Oresztészt, Lopehint, III. Richardot, Calibánt, Woyzecket. Megannyi nagy-nagy színpadi alakkal a háta mögött és reményeink szerint még többel maga előtt, a jubileum évében, Ady Endre szellemi világát mutatja fel az érdeklődőknek. A nagy sikerű est szerkesztő-rendezője Szugyiczky István.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!
Regisztrálni lehet a Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpontjában (tel: +36 20 235 47 22) és a latogato@zsn.hu e-mail címen.

Időpont: január 22., 19 óra
Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed – E78 koncertterem